Bookmark and Share

Rotuts dictionarDictionar

Acesta este dictionarul web-site-ului rotuts.com. Aici vom aduna anumite cuvinte si le vom defini.
Daca ai o lista de cuvinte explicate si ai dori sa fie adaugate in dictionarul nostru, contacteaza-ne si noi o sa iti spunem cum sa ne trimiti lista.


A :


Absolut Path sau Full Path


Este o locatie unica a unui fisier sau folder intr-un computer sau un sistem de fisiere , si de obicei incepe cu "radacina" folderului sau litera partitiei.


Exemplu : Users/Alin/poze/vacanta/lamare.jpg


Vezi deasemenea Relative Path


Absolut URI


Un URI intreg :


http://www.unexemplu.ro/drupal/themes/images/banner.jpgApache


Apache este prescurtarea de la Apache HTTP Server Project, si este un open source HTTP server web , oferit gratis.Este cel mai folosit server web de pe internet, si poate fi folosit pe multe platforme incluzand Windows , Unix/Linux si MAC OS X.


Avatar


Un avatar este o poza grafica sau o poza care reprezinta un user.


ASCII


Sau American Standard Code for Information Interchange este o schema de codificare a caracterelor bazata pe ordenarea alfabetului englezesc. Codul ASCII reprezinta textul in calculatoare, echipamente de comunicare si alte aparate care folosesc text.


Array


Un array este o variabila speciala care poate sa stocheze mai multe date/informatii in acelasi timp.

Exemplu :

Sa spunem ca ai o lista cu jocuri pentru PC de exemplu , daca ai stoca toate acele nume in variabile simple ar arata cam asa :

joc1 = "Counter-Strike"
joc2 = "Warcraft 3"
joc3 = "BattleField"
//etc.

Insa cu un array ar arata asa :

var Ljoc = newArray();
Ljoc[0]="Counter-Strike";
Ljoc[1]="Warcraft 3";
Ljoc[2]="BattleField";

Un array il putem scrie de 3 feluri : regular , condensat si literal


ALT


Eticheta HTML care ne permite sa definim un text alternativ pentru o imagine care nu se poate sau nu se vrea vizualiza. Acest text se poate vedea atunci cand pagina se incarca sau cand treci cu sageata pe deasupra imaginii.


Top PaginaB :


Blog


Un blog sau web-blog este un "ziar" jurnal publicat de o persoana sau mai multe. In pricipal persoanele scriu bloguri despre parerile lor , pentru a impartasi cunostiintele lor cu alte persoane , pentru a critica sau lauda , etc.Deasemenea putem intalni bloguri detinute de catre companii sau organizatii .


Boolean


O variabila sau expresie care este evaluata ca adevarata sau falsa .


Link extern : PHP Boolean data type


Bounce


In terminologia de analize web , este un vizitator al unui web-site care intra si iese pe aceiasi pagina din web-site, si in general o face foarte repede.


Top Pagina


C :


CGI


CGI ( Common Gateway Interface ) este un script de comunicarea server-side facut pentru a transfera informatii intre un web server si un web-client(navigator).


chmod


chmod este o comanda Unix/Linux folosita pentru a schimba permisiunea fisierelor.chmod este prescurtarea de la "change mode".


cPanel


cPanel este un "web-based tool" de administrare, foarte popular, multe firme de hosting o ofera clientilor pentru a putea configura contul cu usurinta.


Link extern : cPanel website


Class


Class ( clasa/clase ) sunt grupari ale stilurilor Css care pot fi aplicate fiecarui element HTML


Top Pagina


D :


Database


O baza de date in termeni de calculatoare este o aplicatie pentru a organiza informatia de forma eleganta.WordPress si Drupal folosesc baza de date .


Developer


Sau prescurtat Dev. , este un programator care este activ in domeniile de creare , modificare si innoire a unei aplicatii.


Dom


Dom ( Document Object Model) este un standard , interfata independenta de o plataforma care permite programatorilor sa acceseze dinamic HTML si XML pentru a controla continutul si structura unui document.


Link extern : Dom pe wikipedia


Top Pagina


F :


FTP


Sau File Transfer Protocol , este un protocol client-server pentru a transfera fisiere.Poti downloada fisiere de pe un server , dar este cel mai folosit pentru a urca fisiere.
Exista foarte multe programe FTP atat contra-cost cat si gratis , cum ar fi :


Frames


Pagini web independente combinate intr-o singura pagina . Acest tip de design de pagini web se poate detecta atunci cand o parte din pagina se poate misca de mod independent fata de restul .


Top Pagina


G :


Gravatar


Un gravatar este recunoscut global ca fiind un avatar.Gravatarul unui user este asociat cu adresa lui de e-mail , si foloseste un serviciu cum ar fi Gravatar.com , un detinator de blog poate configura blogul ca gravatarul userului sa fie vazut alaturi de comentariul acestuia.


Top Pagina


H :


HTML


HTML, sau Hypertext Markup Language, este limbajul standard W3C cu care toate paginile web sunt construite.Adesea se foloseste CSS impreuna cu HTML pentru o mai buna aparenta vizuala a paginii web.


.htaccess


.htaccess ( hypertext access ) este un simplu fisier ASCII , care poate fi creat cu ajutor unui simplu editor de text precum NotePad.Permite definirea unor directive de configurare pentru fiecare folder(impreuna cu sub-folderele) fara a fi nevoie de a configura fisierul principal de configuratie al serverul Apache. Multa persoane sunt confuze avand in vedere denumirea acestui fisier :

.htaccess este extensia fisierului. Nu poti denumi fisierul pagina.htaccess sau server.htaccess , ci pur si simplu numele va fi .htaccess .


Top Pagina


K :


Keywords ( cuvinte cheie )


Un cuvant specific sau un grup de cuvinte ( o fraza cheie ) pe care un net surfer o foloseste cand cauta un product sau un serviciu pe internet.


Top Pagina


M :


Meta Tag


Meta tags sunt etichete HTML care se incorporeaza in headerul unei pagini web si sunt invizibile unui vizitator "normal",insa de mare folosinta motoarelor de cautare.Scopul acestor meta tags este de a introduce informatii despre pagina, cum ar fi :autorul, titlul, descrierea paginii, cuvinte cheie, etc..Aceasta informatie poate fi folosita de catre robotii de cautare(crawlers) pentru a o include in bazele de date ale motoarelor de cautare.


Meta description


Eticheta HTML care descrie continutul unei pagini web.In rezultatul unei cautari, motoarele de cautare ( google , yahoo, etc.) pot intoarce pe pagina de rezultate continutul acestei etichete.


Meta keywords


Eticheta HTML care indica o lista de cuvintele cheie ale unei pagini web . Motoarele de cautare folosesc aceasta eticheta pentru a evalua importanta relativa a paginii respective avand in vedere cautarea efectuata.


Top Pagina


R :


Robots.txt


Un fisier de text care permite specificarea unei pagini sau folder care se exclude indexarii de catre motoarele de cautare.Fisierul se pozitioneaza in directoriul principal al web-site-ului sau in directoriul principal al sub-domeniului.


Robot


Software utilizat de catre motoarele de cautare , se ocupa cu navigarea pe internet si sa trimita informatii motoarelor pentru a fi indexate.


Top Pagina


S :


SEO


Seo sau Search Engine Optimization , optimizare a unui web-site pentru motoarelor de cautare sau pentru pozitionament in motoarele de cautare.


SiteMap


Un fisier XML care contine o lista cu URL-urile dintr-un web-site. De obicei nu sunt necesare atunci cand robotii pot sa urmareasca corect toate URL-urile din web-site, dar multe site-uri au designul bazat pe Flash sau Ajax si robotii nu se "inteleg prea bine" cu aceste formate, in acest caz un fisier SiteMap este o forma excelenta de a informa robotii despre structura site-ului , oricum ar fi designul este un obicei bun de a crea un fisier SiteMap .


Spam


Orice practica abuziva se numeste Spam , cum ar fi : trimiteri de publicitate fara acordul destinatarului , participand la o conversatie pe un blog cu scopul de a promova un web site , a provoca o confuzie robotilor pentru a considera ca web site-ul are un continut diferent de cel real , etc.


SSL


SSL sau Secure Sockets Layer este predecesorul lui TLS ( Transport Layer Security ).Acestea sunt protocoale criptografice pentru comunicatii securizate pe o retea vulnerabila precum Internetul.


Link extern : Mai multe informatii pe wikipedia


Top Pagina


T :


Trackback


Te ajuta sa anunti un alt autor ca tu ai scris un anumit lucru(tutorial,articol, etc.) inrudit cu ce a scris el pe blogul lui,chiar daca nu ai un link explicit catre articolul lui.


Tagline


Tagline-ul este o fraza care se retine usor, descrie caracterul sau atributurile unui blog pe scurt,intr-o forma concisa.Gandeste-te la ea ca la un slogan


Top Pagina


U :


URL


Sau Uniform Resource Locator , este directia unei pagini web care apartine unui site .

De Exemplu : www.rotuts.com/dictionar.html . Este o directie unica.


Top Pagina


V :


Variable


In programare, o variabila este o metoda de a stoca date. Valuarea actuala a varibilei sunt de fapt datele stocate in ea .Depinzind de limbajul de programare, datele dintr-o variabila pot fi schimbate intentionat pe parcursul scriptului, cauzand ca valuarea acesteia sa se schimbe sau sa varieze de unde ii vine si numele de variabila.


Top Pagina


W :


Web Crawler


Un Web Crawler este un program care cauta pe World Wide Web . Alti termeni pentru "web crawler"/alias sunt : ants, automatic indexers, bots sau Web spiders,Web robots.
Acest proces ( de cautare ) se numeste Web crawling sau spidering.Multe site-uri, in special motoarele de cautare, folosesc acest proces pentru a oferi informatii actualizate. Acest program este in special folosit pentru a face o copie a fiecarei pagini vizitate pentru ca motoarele de cautare sa indexeze aceste pagini downloadate, astfel putand oferi cautari mai rapide utilizatorilor.


Top Pagina