home > articole > lista-sugestii.php

Lista Sugestii

Articol adaugat pe data de 1 August 2010 de Razvan

Am facut aceasta lista cu sugestii pentru momentul in care incepi/te hotarasti sa incepi designul unei noi pagini web.

tutorial autor
Autor :   Razvan

Rezumat

Atunci cand incepem sa facem designul unei pagini web, ne trec prin cap foarte multe intrebari, cum ar fi : Sa folosesc Flash ? , designul sa fie simplu sau mai complicat ?, meniul sa fie pe stanga, dreapta sau sus ?, Of,Doamne, aceasta pagina o sa aiba multa audienta(sper), cum sa fac sa optimizez pagina cat mai bine pentru monitoarele tuturor vizitatorilor?, Am multe linkuri pe pagina mea, sa fac un sitemap pentru a ajuta craw-leri motoarelor de cautare sa indexeze mai bine web-siteul meu?, etc. .Sunt sigur ca multe dintre aceste intrebari va sunt cunoscute, tocmai de aceea am decis sa fac o lista cu cateva sugestii, de fapt o sa fie doua liste , a doua fiind o lista cu anumite lucruri care nu ar trebui sa le faceti/sau nu este recomandat.
Ok , haideti sa incepem :

Lista sugestii recomandate

 1. Logo-ul paginii tale TREBUIE sa fie pe toate paginile din web-site.


 2. Majoritatea vizitatorilor detesta paginile pe care sunt nevoiti sa foloseasca barele de scroll, incearca sa tii designul intr-un "cadru" de cel putin 800x600 px, conform studiilor celor de la W3Schools pe data de Ianuarie 2010 un 20% din totalul navigatorilor folosesc o rezolutie de 1024x768 px si un 76% mai mare.Deci este ok chiar daca este un pic mai mare decat 800x600.


 3. Orice pagina care ofera posibilitatea de a face o tranzactie , de date personale sau orice alt tip , TREBUIE sa fie securizata.


 4. Simplicitatea este cheia !!! majoritatea vizitatorilor vor pleca imediat de pe pagina ta daca nu oferi o modalitate simpla de a se deplasa pe tot web-siteul si/sau de a gasi ceea ce cauta.Deasemenea o pagina mult prea incarcata cu publicitate va avea efecte negative asupra vizitatorilor.


 5. Atat cat pentru SEO cat si pentru cei care au dezactivat imaginile sau au o conexiune la internet cu o viteza mica, este recomandabil folosirea etichetelor ALT pentru toate imaginile atasate la pagina.


 6. Cu totii dorim ca imaginile folosite pe paginile noastre sa aiba o calitate foarte buna, din pacate daca durata de download a pozei este prea mare, vizitatorul nu o sa astepte si exista o mare posibilitate ca el sa paraseasca pagina, reduce toate pozele jpg la un 60-72% calitate.


 7. Editeaza pagina Error 404! Daca nu ai specificat in fisierul .htaccess o pagina Error 404! atunci cand va fi ceruta , va intra in actiune pagina default a hostului unde va tineti web-site-ul.Trebuie sa adaug ca de obicei aceste pagini default nu ofera o cale de intors la pagina ta. In cazul in care lucrezi la o pagina Error 404 asigura-te ca o tii cat mai simpla si incluzi link catre pagina si o posibila adresa de e-mail.


 8. Evita linkurile moarte.Testeaza si re-testeaza linkurile de pe paginile tale. Exista o mare varietate de utilitate care o pot face pentru tine.


 9. Un sitemap pentru web-siteul tau ajuta foarte mult . De asemenea exista utilitare care pot face aceasta "harta" pentru tine, cum ar fi acest Sitemap Generator.


 10. Cu cat sunt linkurile mai scurte si intuitive, cu atat mai bine. Spune gallery.html nu glry.html.


 11. Continuitatea face vizitatorii sa se intoarca pe pagina ta, adauga posturi noi pe pagina ta cat de des cu putinta.
  De asemenea acest lucru nu este trecut cu vederea de catre crawler.Faptul ca iti actualizezi frecvent continutul va determina crawlerul sa iti viziteze si sa iti re-indexeze pagina mai des (vorbim de "long-term").


 12. Titlul paginii este foarte important, incearca sa fie unic pentru fiecare pagina si sa fie relativ cu continutul acesteia.


 13. Promoveaza-ti site-ul cu motoarele de cautare si/sau fa-ti relatii cu altele pagini si faceti schimburi de linkuri.


 14. Invata din greseli si din criticile care altii ti le-ar putea adresa.Retine, criticile sunt de nepretuit.


 15. Navigheaza pe internet, cumpara, uita-te la codul sursa a altor pagini, verifica meniurile altor pagini web, INVATA .

 16. Verifica functionalitatea designului in toate browserele. Un design care se vede perfect in firefox probabil nu se vede bine si in Internet Explorer,daca nu reusesti sa remediezi aceasta problema cel putin anunta vizitatorii ca website-ul tau nu se vede bine intr-un anumit browser, de exemplu, design-ul paginii Rotuts.com nu este compatibil cu Internet Explorer 6 desi au un stylesheet pentru aceasta versiune.


 17. In cazul in care folosesti audio/video/flash pe pagina, sa fie folosit in asa fel incat sa imbunatateasca starea vizitatorului pe pagina nu sa ii distraga atentia de la continutul principal.

O lista cu lucruri care nu ar trebui sa le faceti

 1. Feriti-va de Frames . Ascund URL-ul si acest lucru sta in calea unui posibil vizitator care ar dori sa adauge pagina ta la bookmarks.


 2. Nu exagera cu designul.Simplicitatea este cheia succesului, dupa ce ai terminat designul unei pagini intreaba pe cineva care nu prea intra pe internet daca ar putea naviga pe pagina ta.


 3. Nu folosi Flash , dacat daca este necesar.Cu toate ca designurile sau animatiile in flash sunt foarte frumoase, daca nu stii cum sa le optimizezi , pot fi un dezastru SEO .


 4. Nu folosi rollovers decat daca este necesar.


 5. Vad din ce in ce mai multe pagini romanesti care au visit counters atasate.Mie mi se pare cea mai mare prostie, pe nimeni nu intereseaza cati navigatori au fost pe pagina ta, daca chiar doresti sa stii tu ca owner cate persoane au fost pe pagina ta atunci exista visit counters care iti scriu numarul de vizitatori intr-un fisier de text sau chiar mai simplu, verifica logurile si o sa ai acolo aceasta informatie.


 6. Daca intentionati sa va atasati adresa e-mail pe pagina si este de genul : spargCocalari@yahoo.com sau spargCocalari4Life@yahoo.com, sugerez sa va faceti alta.


 7. Evitati introducerea unui sunet/melodie pe pagina fara a intreba vizitatorul daca doreste sa asculte acest sunet/melodie, este frustrant.


 8. Seteaza marginea la table la 0 .Arata foarte urat.


 9. Nu folosi !,% sau spatii in URL-uri.Desi multe persoane separa linkurile de aceasta forma : pagina_mea.html , conform unui articol care l-am citit Google intelege mai bine un link care este scris asa : pagina-mea.html.


 10. Nu trebuie sa iti fie frica sa vinzi ceva pe pagina ta, Vinde .


 11. Nu schimba linkurile la pagini decat daca este necesar.Daca aveai o pagina, de exemplu : pagina-mea.html, nu o schimba in : portofolio.html, probabil anumite persoane ti-au adaugat pagina la bookmark.

Da si tu un like
  


Daca ti-a fost folositor acest tutorial/articol, poti copia urmatorul cod pe pagina ta

Spune-le prietenilor tai despre acest tutorial/articol
Nume:
Email:
Email-ul prietenului tau:
Mesajul: